Bár egyesek kételkednek benne, mások már több tíz kilótól szabadultak meg segítségével. A vércsoport diéta nem csak fogyókúra, de az egészségesebb táplálkozás alapköve is, mely az egyes csoportokhoz tartozó emberek hasonlóságára épül.
A vércsoport szerinti diéta nem a plusz kilók leadását célozza meg, hanem az egészségesebb táplálkozást, ennek ellenére ma már sokan bevált módszerként kezelik. A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet. Ha azonban egészségesen, saját szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, nemcsak az elhízást kerülhetjük el, de a már lerakódott plusz kilóktól is könnyebben megszabadulhatunk.
A vércsoport diéta lényege
Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös.
A "0" vércsoport táplálkozása
A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak.
Ajánlott élelmiszerek:
ˇ Kecskesajt
ˇ Borjú- és marhahús
ˇ Hagymafélék, karalábé, brokkoli
ˇ Bab, rizs, dió, tökmag
ˇ Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma
ˇ Hering, lazac, tonhal
Kerülendő tápanyagok:
ˇ Füstölt ételek
ˇ A legtöbb tejtermék
ˇ Búza- és kukoricatartalmú ételek
ˇ Eper, narancs, sárgadinnye
ˇ Avokádó, káposzta, karfiol
ˇ Burgonya, édességek
Az "A" vércsoport táplálkozása
Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet.
Ajánlott élelmiszerek:
ˇ Szója, lencse, bab
ˇ Brokkoli, káposzta, tökfélék
ˇ Ponty, szardínia, lazac
ˇ Kecsketejből készült tejtermékek
ˇ Zöldfűszerek, mustár, gyömbér
ˇ Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva
Kerülendő tápanyagok:
ˇ Húsfélék, burgonya
ˇ Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa
ˇ Padlizsán, káposzta, paprika
ˇ Kesudió, pisztácia
ˇ Bors
Az "AB" vércsoport táplálkozása
Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista.
Ajánlott élelmiszerek:
ˇ Nyúl, pulyka, bárány
ˇ Rizs- és búzafélék
ˇ Zöldfűszerek, torma, kömény
ˇ Sovány tej, kecske- és tehénsajtok
ˇ Szójafélék
ˇ Vanília, fahéj
ˇ Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja
Kerülendő tápanyagok:
ˇ Borjú, marha, sertés
ˇ Füstölt lazac
ˇ Nemespenésszel érlelt sajtok
ˇ Hüvelyes zöldségek
ˇ Kukorica
ˇ Banán, narancs, tökmag
ˇ Kapribogyó
ˇ Égetett szesz
A "B" vércsoport táplálkozása
A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők.
Ajánlott élelmiszerek:
ˇ Vadhúsok, bárány
ˇ Tejtermékek
ˇ Lepényhal, pisztráng
ˇ Borsó, bab, padlizsán
ˇ Köles, rozsfélék
ˇ Alma, körte, eper
ˇ Zöldfűszer, gyömbér
Kerülendő tápanyagok:
ˇ Csirke-, sertés- és kacsahús
ˇ Kukoricaliszt, hajdina
ˇ Kagylófélék, tintahal
ˇ Füstölt lazac
ˇ Retek, paradicsom, tök
ˇ Rebarbara, fahéj
D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy egyes emberek jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetariánus étrendet követik. Kísérletei során ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve; testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek.
A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoport diéta ezen az elven alapul, s amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik.