Rod & Custom Show
Az amerikai autók és motorok rajongói az idén megint számíthatnak a nagy dobásra. Májusban második alkalommal ismét megrendezik ugyanis kishazánkban Kelet-Európa legnagyobb custom buliját, a „Rod n’ Custom Show”-t, ahol a magyar közönség végre élőben is megcsodálhatja az Orange County Choppers motorjait.
tovább » Hódítsd meg a hegyet!
Ha friss levegőn, csodálatos panorámát kínáló környezetben szeretnél sportolni, a Normafán a helyed! Próbáld ki magad, és a hegyre futást április 27-én a 8. Volvo Hegyvidék Félmaraton és Váltón!
tovább » |
Bizonyos ételek szinte teljesen váratlanul allergiás reakciót válthatnak ki. Egy egyszerű bőrpíren keresztül egészen a komoly gyomorproblémákig. Az ételallergia veszélyesebb tünetei elkerülhetők, illetve kialakulását követően sem kezelhetetlenek. Az emberi immunrendszer olykor káros anyagnak véli az egyes tápanyagokat, melyek ellen a szervezetbe kerülésüket követően azonnal hadjáratot indít. Hisztamin szabadul fel, amely rosszullétet okoz. Több olyan étel is ismert, melyek sok esetben allergiát okozhatnak. Ezek körébe sorolható a tej, tojás, mogyoró, dió, málna és sok esetben a liszt is. Az allergiás reakció során jelentkező tünetek sora végtelen, s általában egyszerű gyomorrontásnak tudják be. Sokan csupán a későbbiekben, vagy súlyos allergiás reakció esetén fordulnak orvoshoz. Leggyakoribb tünetek: Kiütés Tejallergia A tej, illetve a tejből készült élelmiszerek elengedhetetlenek mindennapi életünk során a szervezet helyes működésének fenntartásához. Az egészséges csontok és fogazat megőrzésében fontos szerepet játszik a tejtermékek magas kálcium tartalma, illetve a bennük rejlő számtalan fehérje várandósság idején is nélkülözhetetlen. Olykor azonban túlérzékenység léphet fel, mely megakadályozza az értékes tápanyag fogyasztását. Tojás allergia A tojás az egyik legtöbb vitamint és létfontosságú tápanyagot tartalmazó ételünk. Minden korosztály kedvence, hiszen ízletes, emellett gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Számtalan étel alapanyaga, kezdve az egyszerű majonéztől egészen a magyar konyha legtöbb mesterfogásáig, így az erre allergiás emberek étrendje teljesen megváltozik. Mivel az egyes ételallergiákra még nem létezik más gyógymód, mint a diéta, meg kell válni az összes, akárcsak kis mennyiségben tojást tartalmazó élelmiszertől. Lisztérzékenység A lisztérzékenység talán az egyik legerősebb táplálkozási szokás-változtatást igénylő autoimmun betegség. A liszt egyik összetevőjével, a gluténnel szemben mutatott allergiás reakció sokrétű lehet. A haspuffadás, hasmenés, de akár tejcukor emésztési zavarok is lehetnek a lisztérzékenység kísérő zavarai. A gyermekkorban kialakuló allergia olykor néhány év elmúltával megszűnik, sok esetben azonban hosszú évekig nem derül fény az emésztési problémák valós okára. Kezelés, gyógymódok Az ételallergiában szenvedők számára a legbiztosabb módszer az allergiát okozó tápanyag teljes kiiktatása az étrendből. Az egy-egy gyümölccsel szemben fennálló allergia kevesebb problémát okoz , mint a lisztérzékenység, amely szinte teljes életmód és étkezési szokás változtatást igényel. Nem elegendő csupán a ténylegesen allergizáló élelmiszer elkerülése, az azt tartalmazó ételeket is ki kell iktatni a fogyasztási cikkek köréből. |
|||