Rod & Custom Show
Az amerikai autók és motorok rajongói az idén megint számíthatnak a nagy dobásra. Májusban második alkalommal ismét megrendezik ugyanis kishazánkban Kelet-Európa legnagyobb custom buliját, a „Rod n’ Custom Show”-t, ahol a magyar közönség végre élőben is megcsodálhatja az Orange County Choppers motorjait.
tovább » Hódítsd meg a hegyet!
Ha friss levegőn, csodálatos panorámát kínáló környezetben szeretnél sportolni, a Normafán a helyed! Próbáld ki magad, és a hegyre futást április 27-én a 8. Volvo Hegyvidék Félmaraton és Váltón!
tovább » |
A lisztérzékenység egy autoimmun betegség, mely sokakat kényszerít szinte teljes életmódváltásra. Ez a váltás azonban általában inkább szükségszerű, hiszen az efféle étrend egy nem lisztérzékeny számára egyáltalán nem biztosít elegendő vitamin és ásványianyag bevitelt. Az orvosi nyelvben coeliákiának nevezett betegség nem a huszadik század találmánya, már az 1800-as években is előfordult. Elsősorban gyermekkorban alakul ki, nem egyszer már az első gluténtartalmú ételek elfogyasztása után. Ritkán felnőttkorban is kialakulhat, s általában egy egész életre szóló életmódváltást igényel. A lisztérzékenység egy emésztőszervi probléma, melynek során a glutén fogyasztás nem megengedett. A glutén, mely a gabonafélék összetevője, sajnos számos élelmiszerben megtalálható, éppen ezért a lisztérzékenyeknek mindezen tápanyagokat kerülniük kell. A hazai étrend szerves részét képezik a gluténtartalmú ételek; a rántott húsok és zöldségek, a rántással készült levesek és főzelékek, s szinte az összes kenyér és sütemény. A diéta során nem csak ezekről kell lemondani, de azokat a félkész és mirelit ételeket, illetve tejtermékeket, felvágottakat is száműzni kell, melyek akár csak nyomokban tartalmaznak glutént. A főtt ételek sűrítése során is kerülni kell a hagyományos elkészítési módot; a rántást keményítővel, a hagyományos finomlisztet, rizsliszttel kell helyettesíteni. Korábban rengeteg plusz költséget jelentett a diétás étrend betartása, ma azonban a bővülő választéknak köszönhetően a gluténmentes étrendet követők is könnyebben találnak általuk is fogyasztható termékeket. A lisztérzékenység oka A gluténtartalmú ételek az arra érzékeny emberekben intoleranciát válthatnak ki. A szervezet a glutént támadó, idegen anyagként kezeli, s ennek megfelelően reagál arra. Általában vitaminhiány és emésztési problémák formájában jelentkezik. Emellett akár csontritkulás, fejfájás, fáradékonyság, illetve egyes idegrendszeri betegségek is utalhatnak lisztérzékenységre. Mindamellett a megfelelő diéta betartása során hasonló problémák nem fordulhatnak elő. A lisztérzékenyek diétája bár szigorú, alapvetően számikra egészségük megtartásának érdekében mégis ez az egyetlen járható út. Bár az ételek egy részét kerülni kell a táplálkozás során, a lisztérzékenyeknek sem kell lemondani a sütemények élvezetéről, csupán egy másfajta elkészítési módot kell elsajátítani. Tiltott élelmiszerek Bár a boltokban egyre több gluténmentes termék kapható, ezek nagy részénél a gyártó nem tudja garantálni, hogy nyomokban sem tartalmaz a lisztérzékenyek által nem fogyasztható anyagokat. Éppen ezért csupán azokat a termékeket szabad megvásárolni, melyek külön gyártósoron készültek. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy nem csak maguk az élelmiszerek, hanem adalékanyagaik -sűrítőanyagok, savanyúság szabályzók- is tartalmazhatnak nyomokban glutént. Gluténtartalmú élelmiszerek: ˇ Búza alapú élelmiszerek (liszt, dara, keményítő) Fogyasztható, gluténmentes élelmiszerek: ˇ Friss zöldségek, gyümölcsök Mivel az előre elkészített termékek többségénél nem lehetünk biztosak abban, hogy valóban nem tartalmaznak glutént, célszerű az otthoni elkészítést választani. |
|||